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SERIEN STUDENTENARBEIT • STUDENT WORK
Themen Ernährung, Stadt, Landwirtschaft und Umwelt auseinandersetzen. Die Dächer
Universität Bamberg des nördlichen und südlichen Seitenschiffes, wie auch das Dach über der Verbindungs-
halle sind nicht ausgebaut. Da die Dächer schlecht belichtet, ungedämmt und schwer
www.uni-bamberg.de zugänglich sind, habe ich sie aufgrund des enormen Aufwandes des Dachausbaus, auf-
1647 Gründung der Academia Bambergensis grund zusätzlicher statischer Maßnahmen und vor allem im Sinne des Denkmals nicht
rund 13.000 Studierende mit einer weiteren Nutzung beplant. Die Markt stände selbst sind kleine Einheiten mit
circa 12 Quadratmetern, die in der zentralen Verbin dungs halle ihre Aufstellung finden
und je nach Nachfrage hinzugefügt oder weggenommen werden können. Die Markt-
stände sind dabei im Sinne einer angemessenen Denkmalpflege jederzeit reversibel und
dennoch als neue Bauphase erkennbar. Sie wurden von mir so entwickelt, dass sie alle
Anforderungen erfüllen können, die ein Markt stand leisten sollte. Generell ist der
Marktstand als geschlossene Kiste komplett ver schließ bar, ermöglicht aber gleichzeitig
dem Besitzer am Morgen eines Arbeitstages durch wenige Handgriffe, seine Ware
dementsprechend präsentieren zu können. Aus diesem Grund besitzt der Stand sowohl
Läden und Stehtische zum Aufklappen, als auch Schubfächer für die Ware zum
Ausziehen. Die Gestaltung der Marktstände orientiert sich am vorhandenen Bestand. Es
sind die Elemente der Stahlträger, die an den Kranbahnen in der Verbindungshalle
vorkommen, die Elemente der Metalltüren mit ihren geschwungenen Metallbeschlägen
aus den ehemaligen Kühlhallen, die weißen Fliesen in den Kühlhallen, die ornamentalen
Zierleisten und die gekanteten Säulen in der Verbin dungshalle, die die Gestaltung der
neuen Marktstände mit beeinflussten. Es ging mir dabei vor allem darum, den
vorherrschenden Kontrast zwischen den technisch- sterilen Schlachträumen und der
romantisch-geschmückten Verbindungshalle aufzuzeigen.
T he old slaughterhouse in Bad Kissingen was planned by the architect Joseph
Schlachthof in Bad Kissingen um 1925 • Slaughterhouse in Bad Kissingen around 1925 Hennings, a specialist in slaughterhouses architecture from Stuttgart. It was con-
structed and completed at the entrance to the town in 1925 in the course of industrial-
ization. The architectural design, which by some was called too flamboyant, was caused
by taking the position of Bad Kissingen as an international spa town into consideration.
Geländemodell • Model of urban-development
Since the last day of slaughter, in December 2001, the building has been vacant and is
currently used as a vehicle depot for the municipal utilities of Bad Kissingen. I took the
fact that, without being used, the building is left to decay as a challenge and that is why,
in my master thesis, I intensely focused on this listed relic. Based on documentation
and an analysis of the existing fabric from the point of view of historical preservation, I
thus developed a new concept for using the vacant slaughterhouse. The master-degree
course Monument Protection / Heritage Sciences at Otto Friedrich Universität Bamberg
– which cooperates with the University of Applied Sciences in Coburg – largely made my
thesis possible from the point of view of monument protection as well as architecture.
Bad Kissingen is part of the administrative district of Lower Franconia in Bavaria and is
considered to be the most famous spa town in Germany. Many citizens belong to the
older generation and have chosen Bad Kissingen as their retirement residence. That is
why the younger generation above all needs opportunities for making a living. The con-
cept I worked out sees the former slaughterhouse as being used as a market hall. Since,
for some years now, almost all the topics regarding health, nutrition, conscious living
and sustainable consumption are connected to concepts such as organic, ecological,
natural, sustainable and regional, in my opinion this more and more rapidly growing
awareness of health goes very well with the image of Bad Kissingen as a spa town. Since
Grundrisse der Gebäude • Layouts of the buildings
an increasing number of young people also tend to pay a better price for “good” food,
the market hall might even contribute to the demographic development and prevent the
young residents from moving away. As regards tourism, the market hall is a link
between the town and the rural areas. The concept of a hall allows year-round markets
in a covered, warm setting protected from the weather without becoming a competition
for the weekly market in Bad Kissingen. The unusual and high-quality combination of
product ranges in the market hall is to represent a modern concept of shopping. In the
process, the successive addition of small businesses could well contribute to economi-
cally stabilizing regional producers and merchants and new livelihoods and workplaces
can be created. The entire facility of the former slaughterhouse consists of the main
building where the actual slaughtering was done and the numerous outbuildings: the
manure shed, the slaughtering section for sick animals, the stables, the warehouse for
hides and two residential buildings. By linking diningg and shopping (in the main build-
ing) with studios and handicrafts, this enormous site is to be turned into a centre with
a well-balanced mixture of work, craftsmanship, culture, gastronomy and recreation.
Thanks to the variety of users, an urban, metropolitan space is thus to develop where
creativity, new ideas and new values find a platform. In the centre of the site is the main
building where the actual hustle-and-bustle of the market hall is to take place.
062 • AIT 6.2017